Daglig munnpleie

Som resten av kroppen, eldes tennene. Og som med resten av kroppen, er det mye opp til deg hvor fort aldringen skal skje. Vi kan gi deg råd for hvordan du best kan bevare dine tenner – i lang tid.

Tannpuss morgen og kveld anbefales. Kveldspussen er den viktigste, siden vi har mindre spyttproduksjon om natten og det raskere utvikles karies da. Pussingen har to hovedfunksjoner: fjerne plakk mekanisk og tilføre fluor til tannemaljen. Det er vist at en elektrisk tannbørste gir renere tenner enn ved manuell teknikk. Det er imidlertid uansett viktig å jobbe systematisk og bruke tid – minimum 2 minutter.

Når du pusser tennene rengjøres ca 75% av alle tennenes overflater. For å fjerne bakterier og matrester mellom tennene må det gjøres rent her også. Tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste er gode hjelpemidler. Vi viser deg hvilken metode som er best egnet for deg.

Fluortannkrem anbefales alle –  barn som voksne. Forsøk å unngå å skylle etter tannpussen for å best mulig effekt av fluortannkremen. Om du har mange fyllinger fra før eller av andre årsaker er mer utsatt for karies anbefaler vi fluorskylling i tillegg. Pasienter med særdeles høy kariesrisiko, f.eks. munntørre eller eldre, kan i tillegg ha nytte av en reseptbelagt tannkrem med ekstra høyt fluorinnhold. Vi gir råd for å finne det som passer deg best.

Kosthold og tenner

Hver gang vi spiser får munnhulens bakterier næring til å danne syre som etser emaljen, som over tid gir karies / hull i tennene. Spyttet hjelper å nøytralisere syren, men om du spiser ofte vil det stadig dannes syre. Derfor vil småsping eller spising på kvelden uten å pusse tenner raskt gi fare for utvikling av karies. Selvfølgelig skal du kose deg, men ikke hele tiden. Spis hele sjokoladen på en gang J

Fluor

Fluorgenerasjonen, barna som vokste opp fra slutten av 70-tallet, har betraktelig færre fyllinger enn tidligere generasjoner. Fluor har to viktige virkninger for tennene: den hjelper til å styrke emaljen og gjøre den mer motstandsdyktig mot hull og den kan være med å reparere begynnende hull i emaljen. For de fleste er det tilstrekkelig å bruke fluortannkrem to ganger om dagen for å forebygge hull i tennene. Dersom det er behov for ekstra fluortilskudd kan fluorskylling eller evt sugetabletter / tyggegummi med fluor være bra. Vi veileder deg med tanke på hva som er best for din tannhelse.

Behandling hos tannpleier

Tannpleier og tannleger jobber sammen for at din tannhelse skal bli best mulig. Tannpleieren har en tre-årig høyskoleutdannelse og jobber selvstendig med årlige tannundersøkelser, behandling av tannkjøttsykdom, bleking samt alt av forebyggende behandling med rens / puss og veiledning. Tannpleieren stiller selv diagnoser ved undersøkelsen og henviser til tannlegen ved behov for tannbehandling.

De fleste voksne trenger en grundig tannrens to ganger i året. Vi anbefaler ofte ett besøk til tannlegen og ett besøk til tannpleieren i året, med 6 måneders mellomrom. Ved tannkjøttproblematikk vil tannpleieren tilpasse en innkalling som er optimal for å best mulig ivareta din tannhelse.

Det mest avanserte og moderne tannrensningsutstyret på markedet, hos vår tannpleier.