Fyllinger

Kompositt (tannfarget plastmateriale) er i dag det vanligste alternativet når det skal legges en fylling som ikke skal erstatte store deler av tannen. Fyllingen limes fast til tannen slik at man ikke trenger å fjerne så stor del av tannen som er tilfelle for amalgam. Amalgam brukes ikke lenger, etter at det ble forbudt i 2008. Om fyllingen er liten og belastningen er begrenset er holdbarheten for kompositt god, men om en stor amalgamfylling i en tann med stor tyggebelastning skal erstattes blir ofte holdbarheten av kompositten dårligere.

Støpt innlegg og krone

Dersom det skal lages en større restaurering og belastningen er stor vil et støpt innlegg i porselen eller gull tåle en større belastning. Innlegget fremstilles individuelt til hver pasient på et tannteknisk laboratorium etter at tannlegen har tatt avtrykk av tannen. Innlegget limes deretter til tannen. Porselen er et materiale som gir god estetikk, mens innlegg i gull er et svært velprøvd materiale med svært lang holdbarhet. Dersom det kun er tynne vegger med tannsubstans igjen etter at fyllingen er fjernet kan det være nødvendig å lage innlegg som dekker over disse.

Når det er svært lite tannsubstans igjen er ofte det beste alternativet en krone om tannen skal bevares. Kroner kan lages i ulike materialer, men det vanligste er porselenskroner med en sterk innerkjerne i gull eller Zirkoniumoksyd. De helkeramiske kronene er blit vesentlig sterkee eller helkeramiske kroner. Hva vi anbefaler bestemmes av krav til estetikk og belastning. Dersom tannen er så svak at den ikke kan holde en krone må den ofte forlenges med en stift. Dette kan fremstilles i støpt gull eller kullfiberstifter med kompositt.

Rotbehandling (endodonti)

Den vanligste årsaken til rotbehandling er at nerven inne i tannroten (pulpa) har tatt skade og er betent. Dette kan blant annet skyldes karies, lekkasje i en fylling, periodontitt (tannløsning), tanngnissing eller et slag mot tannen. Dette kan faktisk foregå helt symptomfritt, men ofte kan det kjennes murring eller økt sensitivitet for kaldt og varmt, hevelse og ømhet. Nerven og det døde vevet inne i roten må derfor fjernes før rotkanalen fylles med rotfyllingsmateriale. Tannen vil bestå, men i ”ustoppet” versjon. Behandlingen er smertefri men tidkrevende og krever ofte to-tre besøk. Om det er en tann med kompliserte rotkanaler velger vi ofte å henvise til en spesialist, som kan jobbe i mikroskop for å oppnå best mulig resultat. En rotbehandlet tann vil alltid være noe svakere enn en rot med vital nerve og det er derfor ofte nødvendig med en krone i etterkant.